vrijdag 15 september 2006

2006 deel 4: Glasgow

We hebben echt een tof hotel, met een vers ontbijt (en dat voor een stadshotel, petje af). Helemaal uitgeslapen en met een volle buik verlaten we 's ochtends het hotel, met als eerste bestemming de Botanic Gardens. Dit is een soort kassencomplex, vol exotische planten, met als hoofdkas Kibble Palace. Kibble Palace is op moment van bezoek dicht vanwege een renovatie. Helaas is het ook nog te vroeg om de rest van de kassen te bekijken, de deuren zijn op slot. We lopen dus maar een rondje om het complex heen door de kruidentuin, en gaan richting Glasgow University.
Botanic Gardens, Glasgow
Glasgow University bestaat uit verschillende gebouwen, waar ook wat musea gevestigd zijn. We besluiten het Zoology Museum met een bezoek te vereren. Het is best raar om een gebouw in te lopen waar in de laboratoria gewoon les gegeven wordt, we zien pipetterende studenten terwijl Sas net zo blij is dat ze even geen pipetten hoeft te zien. Het Zoology Museum is klein opgezet, maar niet minder informatief. Zeker een aanrader voor de biologie-liefhebber! 
Hunterian Museum, Zoology dept.

We dolen nog even rond op het universiteitsterrein, heerlijk in de zon, vanaf een bankje kijken we uit op het Kelvingrove Museum.
Onder de universiteit

Universiteitstoren

Kelvingrove Park & Museum
Vlakbij de Universiteit ligt het Museum of Transport, een van de populairste musea van de UK als het gaat om transportmiddelen. Op de eerste verdieping is een ongelooflijk grote tentoonstelling van scheepsmodellen en (motor)fietsen, terwijl op de begane grond oude trams, bussen, locomotieven, auto's en de befaamde Glasgow Underground bezichtigd kunnen worden. Vooral die laatste is erg leuk, ingericht als een oud metrostation verwacht je dat de rijtuigen elk moment weg kunnen rijden. Ook de oude trams en bussen zijn zeker de moeite waard. Honger krijgen wij er in ieder geval wel van, we gaan lekker een hapje eten in het restaurant van het museum.
Museum of Transport

De collectie trams
 Buiten is het weer nog steeds zonnig, reden genoeg om niet te lang binnen te blijven.
River Kelvin & Universiteitstoren

We lopen richting de Clyde, onderweg komen we langs The Tall Ship at Glasgow Harbour, die we 2 jaar geleden bezocht hebben. Via de zuidkant van de Clyde lopen we verder, het is duidelijk dat hier goed wordt geinvesteerd in dure gebouwen. Zag het hier in 2003 nog uit als een grote achterstandsbuurt, nu staan er luxe kantoortorens en apartementen. Natuurlijk wordt de historie hier niet vergeten, de Finnieston Crane die in 1990 in onbruik raakte staat nog steeds langs de rivier als een levensgroot monument.
Tall Ship at Glasgow Harbour

Finnieston Crane
Na een flinke wandeling waar we een beetje verdwaald raken in alle nieuwbouw aan de zuidkant van de Clyde komen we uit bij een restaurant/pub waar we maar wat gaan drinken. Gelukkig vinden we snel daarna de weg weer richting het centrum. Alsof we nog niet genoeg gemuseumd hebben vandaag, gaan we ook nog The Lighthouse bezoeken. Dit is het oude kantoorgebouw van de krant Glasgow Herald, en na een grondige renovatie in gebruik als Schotland's eerste nationale centrum voor architectuur, met een sterke nadruk op de ontwerper van het gebouw: Charles Rennie Mackintosh. Helemaal bovenin, na het beklimmen van een adrenaline-opwekkende trap, is een prachtig uitzichtpunt waar vanaf je de hele stad kan overzien. Echt te gek op een heldere dag als deze!
Trap in The Lighthouse

Uitzicht over Glasgow vanaf The Lighthouse
Uitzicht over Glasgow vanaf The Lighthouse
's Avonds eten we bij bij een pizzeria in West End en maken ons op voor een avondje stappen. In Nice n' Sleazy hebben we afgesproken met Fergus en Paul, lekker hangen met een paar pints. Later nemen we afscheid van Paul die de ochtend erna weer moet werken in het Science Centre, Fergus heeft kaartjes geregeld voor een nieuwe club aan de overkant van de straat. Met het begin van het studentenjaar springen ook de nieuwe clubs en bars weer uit de grond, en vanavond is het one-pound-a-drink night, en dat laten we ons niet twee keer zeggen natuurlijk. Met de muziek is het iets slechter gesteld, op de 3 vloeren worden afwisselend Michael Jackson, de nieuwste indie-hits en 70's muziek door elkaar gedraaid. Misschien een tip om per vloer een thema in te stellen qua muziek? Maargoed, we hebben een prima avond en nemen 's nachts een taxi voor 4 pond terug naar ons hotel.

Vandaag gaan we heerlijk relaxen, wat al begint met een gat in de dag slapen. We hebben afgesproken met Jack om te brunchen bij Tchai-Ovna, een hippie-achtig theehuis met louter veganistisch goedgekeurde hapjes. Voor een buitenstaander is Tchai-Ovna bijna niet te vinden, het ligt namelijk om de hoek in een achteraf-straatje waar ook een propvolle tweedehands boekwinkel staat (leuk om even doorheen te neuzen, er is totaal geen volgorde in de boeken te vinden, maar dat maakt het juist zo leuk om rare gekke boeken te vinden tussen de grote stoffige stapels). De rooktuin van Tchai Ovna ligt langs de rivier Kelvin, en dit is de plek om een waterpijp te roken. Maar wij gaan gewoon voor de thee met hapjes, nouja, thee.. Aarjen vind 'thee' een ruim begrip, de vulling van zijn potje lijkt meer op gekookt water met wat waterplanten. De hapjes smaken trouwens wel uitstekend!
 
Tchai-Ovna

Met Jack maken we nog een slenterwandeling door West End, waarbij we een fenomeen tegenkomen waarvan we gisteravond al hebben gehoord: The Shoe Mystery in Otago Lane! Er hangt een telefoonlijn vol met schoenen. Waarschijnlijk een soort van Urban Art, het ziet er wel ok uit! Voorderest vergeten we het fototoestel een beetje vandaag..
's Avonds gaan we richting het centrum, waar we eerst nog wat snacken voordat we naar The Barfly gaan. In de kelder spelen wat bandjes, op de bovenverdieping maken de elektrojongens van To My Boy er een oorverdovende avond van.
Otago LaneWe slapen vandaag wederom lekker uit, maar we halen nog wel op het nippertje het ontbijt in het hotel. Aan deze kant van het hotel hebben we geen enkele last van het verkeer op Great Western Road, we slapen aan de achterkant van het hotel dat uitkijkt op de parkeerplaats en de achtertuin van de buren.
Groen uitzicht uit de hotelkamer
Na het eten stappen we het regenachtige Glasgow in, met als bestemming de Botanic Gardens, die nu wel open zijn. Leuk om rare planten te zien, vooral de vleesetende planten zijn tof.

Via de straatjes van West End, het universiteitsterrein en Kelvingrove Park lopen we richting het Kelvingrove Museum. Wat we nog steeds een enorm pluspunt aan Glasgow vinden is het Kelvingrove Park, zelfs nu het een beetje druilerig weer is, is het een geweldig park om lekker doorheen te slenteren. Vanaf een brug over de rivier Kelvin heb je mooi uitzicht op de torens van het museum en de groene oevers. De brug zelf is rijkelijk versierd met grote standbeelden.  
Poortgebouw van de universiteit

Kelvin Bridge detail

Kelvingrove Museum ingang

Return to Sender
 
River Kelvin & Kelvingrove Museum

Centrale hal in Kelvingrove
Met dank aan Lies en Teije van het Schotlandforum hebben we een paar gratis kaartjes gekregen voor de Hop On Hop Off bus, een knalrode bus die een vast toeristisch rondje door Glasgow rijdt. We krijgen het stadscommentaar van een stamelende vrouw met een microfoon, aangevuld met onzinnige feitjes van Ferg en Jack. Melig word je in ieder geval wel van zo'n tour! 
Herro Toulist!

's Avonds gaan we eten bij een klein Grieks restaurantje in West End en drinken we onze laatste pints in Schotland op het terras van de Òran Mór, gevestigd in een oude kerk. Echt een leuk terrasje als je wel houdt van een beetje drukte: het kijkt uit op het kruispunt Great Western Road/Byres Road, en je ziet hier van alles voorbij gaan, van Schotse tv-personalities tot de lokale bedelaar op de hoek. Als het echt te donker is om nog mensen te kijken, besluiten we om lekker terug te gaan naar het hotel, morgen mogen we redelijk vroeg uit de veren om weer terug naar huis te keren.


Vandaag nemen we weer afscheid van onze vakantieplek. Ons hotel van de afgelopen dagen, Belgrave Guesthouse, is echt een aanrader als je voor weinig geld in een van de leukste wijken van Glasgow wilt verblijven. Ons laatste ontbijtje smaakt prima, en we lopen richting het metrostation van Kelvinbridge. Dit metrostation is beroemd (en berucht) om de roltrap. Deze speelt namelijk een hoofdrol in de zogenaamde SubCrawl, een kroegentocht door Glasgow waarbij het de bedoeling is om bij elk metrostation in de dichtsbijzijnde pub een pint te drinken. En het is gebruikelijk om deze roltrap naar boven op te rennen, terwijl de roltrap naar beneden gaat. Niet gemakkelijk als je al een paar pints achter de kiezen hebt!
Escalator of Doom

Als we op St. Enoch aankomen, zien we de posters hangen van de cd van The Fratellis. Zeker een van de hoogtepunten van onze vakantie, wat een memorabele avond was dat!


Maar al snel laten we Glasgow achter ons, vanaf Central Station nemen we een rechtstreekse trein naar Newcastle. Vanuit de trein, die ons langs de Noordzee terug naar Newcastle brengt, nemen we nog wat foto's. We snacken nog wat Irn-Bru en chips met Haggis-kruiden op, voordat we de grens overgaan met Engeland.
Noordzeekust vanuit de trein

Noordzeekust vanuit de trein

Eenmaal in Newcastle kunnen we na een korte rookpauze op de bus stappen richting de ferryterminal. We kopen ditmaal wel een voucher voor het diner-buffet en het ontbijt-buffet, dus vanavond zitten we in een bijna leeg restaurant op de boot heerlijk te smikkelen. Vooral het toetjesbuffet is voortreffelijk, alleen voor de toetjes zou ik gewoon de oversteek naar Engeland maken! We drinken nog wat aan boord, gaan terug naar de hut en vallen al snel in slaap. De volgende morgen zijn we voor we het weten weer in Nederland, we hebben een prima vakantie gehad!!


Geen opmerkingen:

Een reactie posten