zaterdag 29 juni 2013

2013 deel 2. Trent & Mersey Canal / Shropshire Union Canal

9 juni 2013. Barlaston - Westport Lake (13,8 km - 6 sluizen)

Na een lekker zondags ontbijtje uit de voortreffelijke oven/grill aan boord van onze boot, gooien we de trossen los en gaan we op weg naar Westport Lake. Als we de verhalen mogen geloven is het in Stoke-on-Trent, waar we vandaag doorheen varen, niet altijd even veilig om aan te leggen. We gaan het zien!
Allereerst varen we langs de attractie waar we gister geweest zijn, de Wedgwood fabriek. Vanaf het water is er weinig van te zien.
Trent & Mersey Canal, Wedgwood fabriek
Even verderop krijgen we de eerste sluis van vandaag. De crew van de boot achter ons, Goosemoore, helpt mee de sluis te bedienen. We zullen de hele ochtend gelijkop gaan. Inhalen op een kanaal kan eigenlijk niet, het is smal en alle boten gaan toch even snel (langzaam) en haast heeft niemand. Narrowboating is echt the fastest way to slow down :) Bij de sluizen spreek je elkaar weer even. Iedereen is even vriendelijk en enthousiast over het narrowboat-leven, of je nu een boot huurt of een eigen boot hebt maakt niets uit. Iedereen helpt elkaar ook, het is een leuke gemeenschap.
Trent & Mersey Canal, Trentham Lock

Trent & Mersey Canal,Trentham Lock - de sluisdeur wordt dichtgeduwd door meneer Goosemoore

We merken niet echt dat we steeds meer in bewoond stedelijk gebied komen. Het kanaal is hier nog breed en de omgeving heel erg groen. Maar al snel komt het eerste teken van stad: een vuilverbrandingsoven, de ringweg die over het kanaal heen gaat met een brug die bijna een tunnel had kunnen zijn en steeds meer graffiti.
Trent & Mersey Canal,bij Stoke-on-Trent

Trent & Mersey Canal, Stoke on Trent. Bridge no. 109 (69 meter breed)

We hebben onze camera als wijze van experiment op het dak van de boot gezet (ja, wij durven in Stoke-on-Trent ;)). Voor de volgende keer weten we nu dat we hem iets meer naar voren moeten zetten.. Evengoed laat het een paar mooie impressies zien van het kanaal bij Stoke-on-Trent. Zoals de lage spoorbrug, vlak hierachter ligt een sluis. Een interessante ervaring als je bezig bent de sluis open te draaien, terwijl een een trein op ooghoogte voorbij dendert.
Trent & Mersey Canal, Cockshute Railway Bridge. Past net!
Ook is het soms hard werken om de sluizen te bedienen. Gelukkig duurt het zo'n 10 tot 15 minuten voor een sluis vult of leegloopt. Tijd genoeg om tussendoor even uit te rusten, met mooi weer doet de grote balk van de sluisdeur prima dienst als zonnebedje.
Trent & Mersey Canal, Stoke Lock no. 38. Even lekker zitten op de lockbeam.

Trent & Mersey Canal, Stoke Lock no. 38. Even lekker liggen op de lockbeam, kan ook!

Het Trent & Mersey kanaal is een idee geweest van de ingenieur George Brindley, die de rivieren Trent en Mersey met elkaar wilde verbinden. Een idee wat veel steun kreeg van Josiah Wedgwood, die het kanaal zag als een prima manier om zijn breekbare aardewerk op een subtielere manier te vervoeren dan via paard en wagen. Wedgwood bouwde bovendien, vlak voor het kanaal werd opgeleverd, in Etruria een heel fabrieksdorp langs het kanaal. In 1777 vaarden hier de eerste boten door het kanaal.
Stoke-on-Trent heeft, naast Wedgwood, nog vele andere aardewerkproducenten gekend, en alhoewel niet meer in grote getalen zijn er nog steeds enkele bottle kilns (ovens) over uit dat tijdperk. Alle kilns hebben monumentstatus, en slechts enkele zijn nog in gebruik.
Trent & Mersey Canal, restanten van Dolby Flint Mill

Trent & Mersey Canal,oude bottle kilns tussen nieuwbouw

Bij Etruria zijn de overblijfselen van de industrie nog goed te zien. Het is een mooi stukje met opgeknapte oude gebouwen, en je vaart hier dwars door het Industrial Museum door 2 sluizen. Bij de eerste sluis is het nog redelijk rustig, bij de tweede sluis worden we gade geslagen door een horde museumbezoekers. Bij de sluis worden we geassisteerd door een iets oudere kopie van Rose uit Keeping Up Appereances, die geheel in stijl ruikt naar Belinda sigaretten.

Trent & Mersey Canal, Stoke Lock no. 39 bij Etruria. Wachten tot de boot binnenvaart.

Trent & Mersey Canal, Etruria Junction en Industrial Museum
Even verder maken we kennis met de tegenwoordige tijd, grote stukken braakliggend terrein klaar voor nieuwbouw. Vroeger vaarde je hier letterlijk en figuurlijk dwars door de enorme fabriek van Shelton Steel Works, anderhalve vierkante kilometer groot met 10.000 man personeel en een eigen spoorlijn. Nu is het een kale vlakte.. Op de in onbruik geraakte spoorbrug staan 2 oude mannen - te mijmeren over vroeger tijden?
Trent & Mersey Canal, Railway Bridge no. 119B - 2 oudere mannen mijmerend over vroeger?

Verderop langs het kanaal nog meer vervallen fabrieksgebouwen. Omdat deze oude gebouwen allemaal monument-status hebben, mogen ze niet gesloopt worden. Maar helaas betekent monument-status niet dat ze automatisch ook opgeknapt worden. Op sommige plekken liggen de brokstukken van de muren zelfs in het kanaal. En hoewel het geen mooie omgeving is qua natuur, is het wel een heel interessante omgeving. De tegenstelling tussen hoe het er hier in de hoogtijdagen van de industriele revolutie moet hebben uitgezien, en de bijna spookstad-achtige taferelen waar je nu langsvaart is indrukwekkend.
Trent & Mersey Canal, oude fabrieksgebouwen

Trent & Mersey Canal, oude fabrieksgebouwen

Trent & Mersey Canal, Middleport Pottery, een van de weinige nog operationele aardewerkfabrieken hier

Trent & Mersey Canal, Longport Wharf

Trent & Mersey Canal, nog een oude aardewerkfabriek, nu sportschool

Uiteindelijk komen we aan bij Westport Lake. We hebben Stoke-on-Trent overleefd, maar na de horror-verhalen valt het ons echt 100% mee. Achteraf gezien misschien wel de meest interessante dag qua omgeving. Zelf de speciale anti-vandalisme-sleutel die we mee hebben gekregen om bepaalde sluizen in Stoke-on-Trent te kunnen bedienen, hebben we niet nodig gehad. Als we even later een praatje maken met de achterburen blijkt dat de afgelopen jaren veel geld is gestoken in het veiliger maken van het kanaal - een mooi jaagpad, goed onderhoud en meer controle, en dat daardoor het vandalisme en criminaliteit heel erg is afgenomen. Als we vervolgens vertellen dat we nog naar een supermarkt moeten, omdat we vergeten zijn zout te kopen, sommeert achterbuurman meteen zijn vrouw naar de keuken te gaan en zout voor ons te pakken. Na een half uur klessebessen zijn we 2 potten zout rijker.
Trent & Mersey Canal, Westport Lake aan de linkerkant. Onze overnachtingsplek voor vandaag.

In de namiddag wandelen we een rondje om het meer heen, het is mooi weer en erg druk. We lopen nog een stukje langs het kanaal om alvast even te kijken waar we morgen doorheen moeten: Harecastle Tunnel.
Eigenlijk lopen onder Harecastle Hill 3 tunnels: een in onbruik geraakte spoortunnel die grotendeels onderwater staat, en 2 kanaaltunnels.
De eerste kanaaltunnel, door Brindley in 1777 opgeleverd, was zonder jaagpad ontworpen. Hierdoor moesten de boten, die in die tijd door paarden werden getrokken, door de tunnel met behulp van "leggers". Leggers waren mensen die op de boten lagen, en door met hun benen af te zetten tegen de tunnelwand, de boten door de tunnel duwden. Vandaar de term "legging". Omdat dit een zeer tijdrovende klus was, en het verkeer op het kanaal druk en de tunnel net een boot breed was, werd 50 jaar later een parallel-lopende tunnel met jaagpad afgerond door Thomas Telford. Enige tijd lang werden de Brindley en Telford tunnel tegelijk gebruikt, totdat de Brindley tunnel in zo'n slechte staat verkeerde dat deze permanent gesloten werd.
De Telford tunnel is tot op heden in gebruik. Wel met enige aanpassingen. In de jaren 70 stond de tunnel op instorten, en bij renovatie is het jaagpad verwijderd. Deuren zijn geïnstalleerd aan de zuidkant en grote ventilatoren opgehangen om de luchtstroom en afzuiging van dieseldampen te bevorderen. De tunnel is nog steeds eenrichtingsverkeer. Tunnelbewakers aan beide kanten regelen het vaarverkeer door de tunnel, en zorgen ervoor dat de deuren op tijd opengaan.
Maar vandaag geen tunnel voor ons. We zitten lekker in het zonnetje in het gras, maken een praatje met de tunnelkeeper en zien de Goosemoore, die vanochtend nog achter ons vaarde, de tunnel ingaan. Die komen we later deze vakantie nog wel een paar keer tegen!

Trent & Mersey Canal, Harecastle Tunnel (de nieuwe Telford)

Trent & Mersey Canal, Harecastle Tunnel (de oude Brindley)
Weer 'thuis' op de boot zitten we lekker in het zonnetje met een biertje, boek en borduurwerkje en hebben een lekker relaxte avond.
10 juni 2013. Westport Lake - Hassall Green (13,2 km - 16 sluizen, 1 tunnel)

's Ochtends worden we wakker van de voorbijrazende fietsers op het jaagpad. Het blijkt een spitsroute voor de fietsende en wandelende forensen rondom Stoke-on-Trent.
Na het ontbijt varen we richting Harecastle Tunnel. Als we aankomen is net een colonne boten vertrokken de tunnel in, dus moeten we nog ruim een uur wachten. Geen probleem, want dan hebben we even rustig de tijd om de watertank bij te vullen. Overal langs de kanalen staan speciale kranen die je met een sleutel van British Waterways kan openen, zodat je regelmatig de watertank kan bijvullen.
Even later is het dan zover, we mogen de tunnel in. De tunnelwachter wenst ons een goede reis, en off we go, de op 3-na-langste tunnel van het Britse kanalennetwerk in! 2675 meter lang varen we de komende drie kwartier in het donker. Als wij en de drie boten achter ons in de tunnel zijn verdwenen, horen we het geklunk van dichtvallende deuren en beginnen de ventilatoren te brullen. We zien in de verte een heel klein lichtpuntje: het einde van de tunnel - gelukkig heeft de noordzijde geen deuren waardoor je naar het licht toe vaart. En dan ineens hangt de tunnel vol mist, een gevolg van de warme lucht die aangezogen wordt en condenseert in de koude tunnel. Het fenomeen komt niet altijd voor, maar wij zijn getuigen van een echte Harecastle Fog. Na een seconde of 10 komt langzaam het zicht weer terug. Voor zover we wat kunnen zien met alleen een iel koplampje voor op de boot..
De tunnel is echt een ervaring - een beetje eng maar vooral indrukwekkend. Het plafond wordt steeds een stukje lager, en af en toe zien we gaten in de tunnelwand - hier kwamen vroeger de mijnen op uit, en zo konden de kolen direct uit de mijn op de boot geladen worden. 
In de rij voor Harecastle Tunnel - wachten tot de tegenliggers uit de tunnel komen

Op de tunnelmuur zien we precies hoe ver we zitten - nog 2775 yards (ruim 2,5 km) te gaan tot het einde

Koplamp van de boot achter ons zorgt voor sfeerlicht

Harecastle Tunnel - erg nat!

Harecastle Tunnel - licht aan het einde

Nog 325 yard (bijna 300 meter) te gaan!

Harecastle Tunnel - TL- en daglicht!

Na een enerverende tocht zien we dan eindelijk weer lucht boven ons. Het water is aan deze kant van de tunnel bruinrood van het vele ijzer wat in Harecastle Hill zit. Door het sijpelende water is het water hier echt roestig. Het eerste stuk van het kanaal is hier rechttoe-rechtaan naar Harding's Wood Junction, waar de afslag is naar het Macclesfield Canal. Wij blijven echter op het Trent & Mersey Canal.
Harecastle Tunnel - noordzijde

Trent & Mersey Canal - Harecastle Bridge en Kidsgrove Railway Bridge

Harding's Wood Junction

En nu begint de pret. Het kanaal gaat in de komende 10 kilometer met behulp van 22 sluizen in totaal 60 meter naar beneden. Bij narrowboaters staat dit stuk bekend als Heartbreak Hill. De meeste sluizen zijn dubbele sluizen, zodat er 2 boten gelijk omhoog of naar beneden kunnen. Helaas zijn er ook een heel stel waar nog maar 1 sluiskamer bruikbaar is, en de andere kant dicht is gestort met grond, puin of gewoon ingestort is. Zonde!
De eerste sluizen liggen nog in stedelijk gebied, in Kidsgrove, en langzaam zakken we af naar Engels glooiend platteland met wat dorpjes.

Trent & Mersey Canal, Kidsgrove, Red Bull Top Lock no. 41

Trent & Mersey Canal, Red Bull Top Lock. Cap'n Aarjen draait 'm de sluis in

Trent & Mersey Canal, Red Bull Lock no. 42. Onze Swallow in de sluis.

Trent & Mersey Canal. Cap'n Aarjen vaart weg onder het Pool Lock Aqueduct.

Vlak voor Church Lawton leggen we de boot aan de kant om lekker te lunchen in het zonnetje. We zijn we toe aan wat hartigs na 6 sluizen en een tunnel. Hierna varen we weer verder. In Rode Heath, even verderop, leggen we wederom aan om even snel wat boodschappen te halen in het piepkleine dorpswinkeltje. We liggen achter narrowboat Autumn Mist, en maken nog even een praatje voor we afvaren naar de komende 10 locks die we nog doorgaan vandaag.
Trent & Mersey Canal, uitzicht tijdens de lunch in Church Lawton

Trent & Mersey Canal, Lawton Top Lock. De linkersluis dichtgestort..

Uiteindelijk komen we laat in de middag bij Hassall Green. Volgens de twee guidebooks die we bij ons hebben zijn er in het dorpje een pub en een restaurantje. Omdat we een hele dag achter de rug hebben, klinkt het erg goed om vanavond niet te hoeven koken. We leggen de boot aan en lopen richting het dorp. Het restaurant blijkt te koop te staan en de pub is half gesloopt.. Dus maar weer terug gelopen naar onze boot en aan boord gekookt. 's Avonds een schitterend uitzicht met ondergaande zon. Alleen het geruis van de M6 in de verte verraad dat we niet helemaal in de rimboe zitten.
Trent & Mersey Canal, overnachten bij Hassall Green

Aan boord van de Silver Swallow - borduurwerkje op schoot en Father Brown op tv.
11 juni 2013. Hassall Green - Church Minshull (21 km ; 17 sluizen)

Vanochtend worden we wakker met wat druilerig weer, het regent niet hard maar is wel erg vochtig buiten. We hebben de tweede helft van Heartbreak Hill voor de boeg, dus we ontbijten met een flink Engels ontbijt. Een goede bodem voor de 13 sluizen die we voor de lunch zullen doorgaan. We liggen maar een paar honderd meter van de eerste sluis van vandaag, dus we beginnen gelijk goed. Na de tweede sluis varen we onder de drukke M6 door.

Trent & Mersey Canal - Hassall Green Bottom Lock en gelijk erna onder de M6 door

Trent & Mersey Canal - Cap'n Aarjen op de Swallow

Al snel worden we vergezeld door onze achtervolgers van narrowboat Autumn Mist. Bij de meeste sluizen helpen we elkaar vandaag. Als onze boot door een dubbele sluis gaat, draai ik alvast de schuiven van de andere sluis voor hen open. Als ze wat dichterop varen draaien we samen de sluis open en maken zij het werk af terwijl wij alweer verder kunnen varen. Zo helpt men elkaar op het kanaal, en ondanks het druilerige weer is het zo steeds gezellig bij de sluizen.

Trent & Mersey Canal, Wheelock Long no. 60

Mevrouw Autumn Mist en Sas bij een van sluizen in Wheelock

Trent & Mersey Canal, Wheelock Lock no. 62. De linker sluiskamer is nu een wildwaterbaan..

Trent & Mersey Canal, Wheelock Lock no. 64. Mooi gelegen in glooiend Engels heuvellandschap

Trent & Mersey Canal, onder een in onbruik geraakte spoorbrug (no. 151a) door

Trent & Mersey Canal, Wheelock Bottom Lock no. 66

Trent & Mersey Canal, Wheelock Bottom Lock no. 66

Trent & Mersey Canal, spitsuur bij de laatste dubbele sluis van Wheelock

Na de laatste dubbele sluis bij Wheelock kunnen we even uitpuffen. Het komende stukje even geen sluisjes meer. Op dit stuk komen we nog wel een paar mooie werkende narrowboats tegen, en is het soms krap manoeuvreren tussen tegenliggers en aangelegde boten. 
Trent & Mersey Canal, bij Sandbach

Trent & Mersey Canal, bij Sandbach

Vlak na Sandbach liggen nog 3 sluizen dicht op elkaar. Hier begint onze maag toch wel te rammelen. Het is al na 12en en met zoveel sluizen op een ochtend brandt zelfs een Engels ontbijt er doorheen. De man van Autumn Mist raadt ons de chip shop in Middlewich aan, klinkt erg goed! Dus we bijten nog even door de sluizen van Booth Lane en de eerste sluis van Middlewich, daarna leggen we aan in Middlewich en zijn we nog net op tijd voor een welverdiende fish & chips takeaway.

Trent & Mersey Canal, Booth Lane Bottom Lock no. 69

Trent & Mersey Canal, bij Middlewich, Cap'n Sas aan het roer

De zoutbergen van British Salt bij Middlewich

Na de lunch aan boord gaan we door de laatste sluis op het Trent & Mersey Canal. Na Kings Lock slaan we af het Wardle Canal op. We zwaaien we de Autumn Mist gedag. Zij varen rechtdoor.
Het Wardle Canal is het kortste kanaal van Groot-Brittanni├ź. Het is maar liefst 47 meter lang.. Gelukkig ligt er een sluis in, dan kunnen we ten minste nog een beetje van genieten!
Trent & Mersey Canal, Kings Lock in Middlewich

Wardle Canal, Wardle Lock

Hierna bevinden we ons officieel op het Shropshire Union Canal. Als we Middlewich uit zijn gevaren, komen we al snel in de middle of nowhere. Groene weides, af en toe een boerderij en slechts een enkele sluis.
Shropshire Union Canal, Stranthorne Lock

Shropshire Union Canal, bij Winsford

Shropshire Union Canal, Hollingshead Bridge no. 16

Vlak bij Church Minshull varen we langs een prachtig oude paardenstal, waar vroeger de paarden konden rusten die de kanaalboten voorttrokken. Nu is het woonhuis, wat een locatie!
Shropshire Union Canal, tot woonhuis omgebouwde paardenstal.

Shropshire Union Canal, bij Church Minshull

Na een enerverende dag leggen we aan in een groene omgeving vlabij Church Minshull. We hebben er echt een flinke dag opzitten. 500 meter verderop ligt het dorpje met pub, maar na het eten vinden we het wel welletjes voor vandaag en duiken er vroeg in (in bed dan, niet in het kanaal ;).
Shropshire Union Canal, mooring bij Church MinshullGeen opmerkingen:

Een reactie posten