maandag 1 juni 2009

2009 deel 6: Highlands / Fort Augustus

Vanochtend rijden we op ons gemakkie over de Skye Bridge terug naar het vasteland. De eerste 'verplichte' stop is natuurlijk Eilean Donan Castle, een van Schotlands meest fotogenieke kastelen.
Challenge: zonder mensen op de foto. Difficulty level: very hard - impossible at day time!
Eilean Donan Castle

Eilean Donan Castle

Loch Alsh
Eenmaal in Fort Augustus aangekomen, hebben we alleen nog maar zin in een kleine wandeling vanaf het B&B naar de sluizen (50 meter) en verder ballen we de rest van de middag lekker rond in Fort Augustus: een levendig plaatsje in de Highlands. In Fort Augustus ligt ook een serie sluizen, tussen het Caledonian Canal en Loch Ness in, dus perfect voor een middagje/avondje niets doen en kijken naar voorbijvarende bootjes in verschillende prijsklasses.

Drukte in de sluizen
Lawaai!  Stenen slijper en doedelzakspeler @ work

Old Oich Bridge, Fort Augustus

Loch Ness
Sluizen in Fort Augustus

Als we 's ochtends na het ontbijt op pad gaan, is het flink bewolkt. Even wennen na al die zon! We rijden naar Fort William, onderweg zien we de sneeuw nog op de toppen liggen van de bergen. Eigenlijk hebben we deze vakantie al zoveel gezien en gedaan, en wint onze hoogtevrees het van de kabelbaan die de bergen ingaat, dat we na wel een mooie tocht weer terugkomen in Fort Augustus. Luieren, lezen, en 's avonds bij de sluizen kijken beslaat de rest van de dag.

Sneeuw op de toppen
Lord of the Glens: past precies door de sluis!


Sluizen op avond-stand in Fort Augustus
Sluizen in Fort Augustus


Regenboog boven Loch Ness


Onze laatste volle dag in de Highlands vandaag! Allereerst rijden we richting Invermoriston, waar we een wandeling maken door het dorpje, langs de River Moriston en even verderop langs een serie watervalletjes in diezelfde rivier. Mooi rondje.
River Moriston en Sron na Muic

Moriston Falls

Aparte boom

Moriston Falls

Moriston Falls en Summer House
Hierna zetten we koers richting Urquhart Castle, nog zo'n beroemde Schots kasteelruïne. Een leuk tripje langs de oevers van Loch Ness. Het weer wordt even enorm zonnig met blauwe lucht, maar halverwege het bezoek aan het (niet-waterdichte) kasteel, slaat het weer ineens om: over Loch Ness komen regenbuien aandrijven waar je U tegen zegt. Prachtig mooi om te zien - en de souvenirshop bij het kasteel vaarde er ook wel bij. Ik koop er nog een leuk borduursetje van een Schotse Hooglandkoe, hierbij ook het begin van mijn borduurcarrière ;)
Urquhart Castle

Urquhart Castle

Urquhart Castle & Loch Ness

Urquhart Castle

Regen inc. over Loch Ness
En van de andere kant...
Groep Amerikaanse toeristen wordt wat onrustig op de toren, met zo'n bui in het vooruitzicht

Schots stilleven

Slingerarm met dreigende luchten
Hutjemutje schuilen in de souvenirshop
 Als de ergste regen is weggetrokken lopen we terug naar de auto, en rijden we terug naar Fort Augustus. We hebben nog een wandeltocht op de planning staan, maar in dit weer besluiten we die maar te cancelen. In plaats daarvan bezoeken we de Rare Breeds Farm, een soort uit de kluiten gegroeide kinderboerderij, en trippelen nog een kort stukje door het dorpje alvorens we de rest van de dag besteden aan lezen, en borduren natuurlijk. 's Avonds worden we nog getrakteerd op een schitterende regenboog - afscheidscadeautje?
Nieuwsgierige aagjes op Fort Augustus' Rare Breeds Farm

Kerkje in Fort Augustus

River Oich, restanten van een spoorwegviaduct

Regenboog boven Loch Ness

De laatste dag Schotland.. We hebben echt een toffe vakantie gehad, mooi weer - behalve de eerste en laatste dagen, maar dat mag de pret niet drukken!
Vandaag rijden we een regenachtige rit, via Glencoe en New Lanark, en zo rustig terug naar Newcastle waar we terug op de boot naar Nederland gaan.
Nabij Glencoe

Nabij Glencoe

Nabij Glencoe

Nabij Glencoe

Nabij Glencoe

Falls of the Clyde, New Lanark

Oude constructie in New Lanark Mill Hotel

In de borders

Geen opmerkingen:

Een reactie posten