maandag 1 juni 2009

2009 deel 5: Skye

Na de laatste nachtrust en ontbijt in ons B&B op Mull is het tijd om richting Skye te gaan.We nemen vanaf Tobermory de CalMac ferry naar Kilchoan.
CalMac ferry in Kilchoan
Over het prachtige schiereiland Ardnamurchan rijden we richting Malaig, waar we de ferry richting Skye nemen. 

Rural area :)

Phone home @ Kentra Bay

Kentra Bay

Over the sea to Skye

Skye, A87 tussen Broadford en Portree

Skye, A87 tussen Broadford en Portree

Skye, A87 tussen Broadford en Portree

Skye, A87 tussen Broadford en Portree

Skye, A87 tussen Broadford en Portree


We hebben een B&B midden in het centrum van Portree, de grootste plaats op Skye. Na alweer een full Scottish breakfast gaan we op pad, het noorden van Skye verkennen.
Allereerst rijden we langs de bekende Old Man of Storr.

Storr, Skye

Old Man of Storr
 Al snel daarna komen we bij de volgende attraction touristique: Kilt Rock, een serie hoge basaltkliffen.
Kilt Rock & Mealt Waterfall
Vanaf Kilt Rock

Na Staffin pakken we de Quiraing Road, een smalle single track die ons dwars door en over het surrealistische berglandschap van Skye voert. Wow!
Quiraing

Vanaf de Quiraing, zeemist incoming


Quiraing Road

Quiraing
Hierna rijden we terug richting Floddygarry, waar we bij het lokale hotel heerlijk een terrasje pakken in het zonnetje. Met uitzicht!!

Flodigarry
Flodigarry

Quiraing

Skeyp ;)
We rijden door naar Uig, waar we vlakbij de Fairy Glen inrijden. Een soort Teletubby-minilandschap met kleine heuveltjes en een gek stuk rots, Castle Ewen (geen echt kasteel of overblijfsel van, trouwens).
Omgevallen boom in bloei

Fairy Glen

SkullDe volgende ochtend worden we door B&B-eigenaar Phil er op gewezen dat we snel naar buiten moeten, met camera!  Een vlaag mist baant zich een weg over de haven van Portree, prachtig!
Portree harbour

Portree harbour

Het ziet er naar uit dat het weer een mooie dag gaat worden! Vandaag staat een wandeling naar de Fairy Pools op het programma. De wandeling leidt ons naar de voet van de Cuillins, ook weer een prachtig stukje Skye. Het stromende water in de beek heeft verderop in een dal een stel rare poeltjes en watervalletjes gecreƫerd. Het water is kraakhelder en azuurblauw op plekken.
Cuillin Hills

Allt Coir a Mhadaidh - beekje met een mondvolle naam
Fairy Pools

Fairy Pools

Fairy Pools

Fairy Pools

Fairy Pools

Na de wandeling rijden we richting Sligachan, waar we bij het lokale hotel lunchen. Het is prachtig weer om lekker bij de rivier stenen te springen en te genieten van het uitzicht en de steeds wisselende schaduw van de wolken op Glamaig Mountain.
Er stopt een grote touringcar op de nieuwe brug waarna er een hele groep grijze koppies uitstapt. Het ene deel van de groep grijpt naar de camera, de andere helft naar de sigaretten en 10 minuten later wordt iedereen de bus weer 'ingedreven'. Zou niets voor ons zijn... Wij blijven nog een hele tijd lekker relaxed zitten!
Uitzicht op de Cuillins

De oude brug van Sligachan, met zicht op Glamaig Mountain

Sligachan River

Old bridge of Sligachan & the Cuillins
Eenmaal weer terug in Portree slenteren we nog wat langs de haven. Korte voorgeschiedenis: We hebben altijd enorm veel lol in het imiteren van BBC-presentator Neil Oliver, heel episch met je haar in de wind wapperend iets vertellen over The Jacobites, terwijl je het prachtige landschap bedekt met je eigen hoofd om na je verhaaltje met een diepe frons naast de camera te staren naar de plek waar het om gaat. Dus toen wij een filmploeg zagen staan op de kademuur in Portree grapten we nog, kijk, daar heb je Neil. Toen we dichterbij kwamen, bleek het hem ook daadwerkelijk te zijn! We hebben hem nog even beken, zo druk bezig met opnames voor een nieuwe serie, History of Scotland.
Neil Oliver

Portree harbour

Het is niet te geloven, maar vanochtend op onze laatste volle dag op Skye schijnt alweer de zon. 4 dagen (bijna) strakblauwe lucht achter elkaar, volgens B&B eigenaar Phil is dat voor Skye redelijk uniek. We gaan er vandaag maar weer van genieten, en wel bij Neist Point, het meest westelijke stukje Skye. Na een uurtje rijden is het hier ook weer mooi wandelen naar een spectaculair gelegen vuurtoren.
Neist Point

Neist Point

Fotograaf (zonder hoogtevrees) op een van de kliffen

Neist Point Lighthouse

Kliffen langs de kust
Turf steken bij Neist Point
Na de wandeling rijden we richting Dunvegan. Als we in de tearoom van Dunvegan Castle zitten te lunchen, komt Neil Oliver ineens binnenwandelen. Je komt die jongen ook overal tegen! Na de lunch bezoeken we nog het kasteel zelf, en de bijgelegen tuinen, en maken daarna nog een wandelingetje langs Loch Dunvegan.
Dunvegan Castle

Dunvegan Castle

In de tuinen bij Dunvegan Castle

Dunvegan Castle Boathouse
Loch Dunvegan
 De avond sluiten we af in een pub in Portree, morgen gaan we onderweg naar onze laatste basis in Schotland voor een paar nachtjes: Fort Augustus.


Geen opmerkingen:

Een reactie posten