woensdag 26 september 2007

2007 deel 4: Glasgow

Vandaag nog even genoten van het uitslapen en de rust in Oban. Ik heb geen haast, want ik neem de trein vlak voor de middag vanuit Oban, die me in ruim 3 uur tijd naar Glasgow brengt.
Onderweg is het echt genieten van het uitzicht. Zo goed en kwaad als het gaat heb ik toch nog behoorlijk wat mooie plaatjes kunnen schieten door het treinraam.
Loch Etive

Loch Etive

zoeffffLoch Lomond
In Glasgow aangekomen wandel ik vanaf het station naar mijn hotel voor de komende paar nachten. Mijn hotel ligt aan Great Western Road in de West End, een gezellige, student- en hippierijke buurt van Glasgow. Bohemian, zoals ze dat zo mooi noemen.
Na een afhaalpizza duik ik de stad in, vanavond speelt de band Milburn in de ABC. Leuke show, de zaal is iets te groot maar de show is erg strak.
Ik ben nog steeds erg blij met taxi's in Glasgow, voor een prikkie wordt ik 's nachts netjes afgezet voor de deur van mijn hotel.


Als ik 's ochtends mijn gordijntje openschuif, kijk ik uit over een zonnig Great Western Road. Na het ontbijt, dat helaas dit jaar grotendeels uit au-bain-marie-bakken geschept wordt in plaats van vers gekookt zoals vorig jaar, vertek ik richting Central Station voor een treinrit naar New Lanark.
Uitzicht bij Lanark
Vanaf het station in Lanark is zo'n 2,5 kilometer wandelen naar New Lanark. Dit dorpje, gesticht in 1785, kreeg bekendheid toen Robert Owen de katoenspinnerij leidde, van 1800 tot 1825. Owen veranderde het leven in New Lanark met ideeën en mogelijkheden die zeker honderd jaar op hun tijd vooruit liepen. Kinderarbeid en lijfstraffen werden afgeschaft en dorpsbewoners kregen degelijke woningen, scholen en avondopleidingen, gratis gezondheidszorg en betaalbaar eten.
Veel van de oude gebouwen zijn  goed bewaard gebleven, en zijn door UNESCO op de Werelderfgoedlijst geplaatst.
New Lanark

New Lanark

New Lanark

New Lanark

New Lanark

De spinnerij
Naast de oude fabrieksgebouwen, huisjes, winkels en tearoom (lekker soepje!) is New Lanark ook het bezoeken waard voor de mooie wandelroute langs de rivier Clyde, die achter het dorpje langsstroomt.
Het eerste stuk loop ik langs de rivier en door het groen heb ik zicht op de klaterende watervallen, even later gaat het door de velden weer langzaam terug richting rivier.
Zicht op de Clyde vanaf New Lanark

Mooie reflectie

Door de velden..

Doorkijkje naar de Clyde

Falls of Clyde


Falls of Clyde

New Lanark en de Clyde
Na de wandeling puf ik uit in het dorpje op een bankje naast een oude Schotse mevrouw. Ze vraagt waar ik vandaag kom en als ze Nederland hoort, beginnen haar ogen te twinkelen en begint ze te vertellen. Ze heeft als jonge meid in de jaren '40 in Alkmaar gewoond en gewerkt als verpleegster. Ze praat honderduit en samen stappen we in de bus richting station, waar we elkaar gedag zeggen.
Als ik de trein instap, is het een drukte van jewelste. Een paar wagons vol voetbalsupporters is op weg richting Motherwell. De stemming zit er goed in!
Eenmaal in Glasgow aangekomen fris ik mezelf op en ga ik voor diner richting de binnenstad. In Nice 'n Sleazy (leuke bar overdag, donkere keldernachtclub bij avond) eet ik een enorme hamburger en als toetje een pint. Dankzij het rookverbod waardoor iedereen buiten op straat op een kluitje staat te paffen, raak ik al snel in gesprek met wat mensen. Later die avond spelen er wat bandjes in de kelder van Nice 'n Sleazy, waaronder Kid Carpet. Gefreakte jongen die met behulp van een keyboard en een furby Van Halen's nummer Jump volledig verkracht - op een geweldige manier. Leuke, gezellige avond!


Alhoewel mijn kamer grenst aan een redelijk drukke weg, heb ik er weinig last van. Het is al zonnig en licht als ik de gordijnen openschuif en nog net op tijd het ontbijt haal. Onder het genot van het herhalende BBC Breakfast News gaat het Schotse ontbijt er weer goed in.
Uitzicht vanuit mijn kamer
Naast me aan de ontbijttafel zit een Engelse mevrouw, waarvan haar dochter sinds kort in Glasgow woont vanwege haar studie aan de universiteit. Het leuke is dat je als niet-student ook gewoon de uni in kan lopen. Er zitten een paar leuke musea in de gebouwen, waaronder het Hunterian Museum. Ik had van te voren al gezien op internet dat er ook een hele collectie potjes met de raarste dingen op sterk water staan, iets wat ik altijd erg interessant vind. Goed plan om dat vandaag te gaan bezoeken.
Eenmaal bij de universiteit aangekomen, loop ik in eerste instantie het verkeerde gebouw in. Ik kom in een interessant stukje uni terecht, maar dit is echt bedoeld voor studenten en niet voor toeristen. Oeps!
Niet het museum, wel interessant

Glasgow University - de trap naar het echte museum
Glasgow University
Het Hunterian Museum is echt super! Een enorme collectie variërend van historische opgravingen, tot insecten, edelstenen, potjes met foetussen op sterk water en oude wetenschappelijke instrumenten. Hier kan ik echt uren ronddolen.
Eenmaal weer buiten haal ik een sandwich en wat te drinken. Op een bankje in Kelvingrove Park tonen ook de (bijna handtamme) eekhoorns interesse in mijn broodje :)
Door Kelvingrove Park loop ik richting het gelijknamige museum. Net als veel musea in Glasgow is ook Kelvingrove Museum gratis toegankelijk.
Stewart Memorial Fountain, Kelvingrove Park

Trapdetail in Kelvingrove Museum

Kelvingrove Museum

Haggis en Haggis in Kelvingrove Museum

Bonte tentoonstelling

Now on display...?
Hierna ga ik nog even de stad in om lekker te shoppen. 's Avonds eet ik in een pizzeria waar het niet al te goed gaat, te merken aan het personeel. De ober komt heel keurig en beleefd mijn bestelling opnemen en maakt even een praatje, maar eenmaal achter in de zaak bij de keuken hoor ik hem tegen de kok foeteren op de baas, omdat hij al 2 weken geen loon meer heeft gekregen. Even later komt hij weer poeslief bij mij aan de tafel om te vragen of alles naar wens is. Zo gauw hij weer achter in de zaak staat, begint het gescheld weer. Het lijkt wel een slechte scene uit de Sopranos!
Niet al te laat lig ik die laatste avond in Schotland in bed.

Vanochtend is het mijn laatste ochtend in Glasgow. Ik heb nog tijd voor een laatste rondje wandelen in de omgeving van het hotel.
Glasgow

Glasgow
Standbeeld ter nagedachtenis aan Bud Neill
 Glasgow is goed in rare standbeelden, of het al dan niet legaal aankleden van standbeelden. Zo staat de Duke of Wellington in het centrum bijna altijd met een verkeerskegel op zijn hoofd.
Het paard van Lord Roberts in Kelvingrove Park heeft vandaag een stel lekker warme sokjes over zijn oren.

Lord Roberts memorial, Kelvingrove Park

Lord Roberts memorial, Kelvingrove Park
 Door alweer Kelvingrove Park (het blijft gewoon een enorm leuk stukje Glasgow) wandel ik met een omweg weer terug richting hotel om mijn tas op te halen.
Brug'detail' van Kelvin Way Bridge
Leuke reclame :)
Glasgow University
Dan is het tijd om op de trein te stappen naar Edinburgh en vanaf daar met de bus richting Londen te gaan. Door een nachtelijk Schotland en Engeland kom ik uiteindelijk 's ochtends in Londen aan, waar ik na een stationsontbijt op de bus richting Amsterdam stap. 24 uur na mijn vertrek uit Schotland sta ik dan eindelijk weer op Nederlandse bodem. De busreis was vermoeiend, maar ik heb echt een supervakantie gehad!

Geen opmerkingen:

Een reactie posten