woensdag 1 september 2010

2010 deel 2. Jersey

's Ochtends (te) vroeg staan we op en gaan we eindelijk met de boot naar overen. Gek gevoel dat we al een halve week op vakantie zijn, normaal begint ons vakantiegevoel altijd op de boot. Eenmaal aangekomen op Jersey slaat de schrik ons om het hart: is dit het getting-away-from-it-all eiland? St Helier is enorm druk, dus we rijden hier zo snel als het kan met de files door de stad heen. Dit is ook het enige wat we van St. Helier gezien hebben, wij vinden het geen aantrekkelijke stad om eens lekker doorheen te slenteren.
Eerste stop om even de benen te strekken is een kleine baai waar we op ons gemak een lading leuke stenen verzamelen. Aangezien de maag begint te knorren (Franse ontbijtjes zijn nou niet bepaald voedzaam) tuffen we een stukje door naar St Catherine's breakwater. Hier zit een leuk tentje met full English breakfast, yummm!
St Catherine's breakwater, Jersey
Hierna besluiten we naar de dierentuin, Durrell Wildlife Park, te gaan. Veel stellen we er ons niet van voor op een klein eiland, maar dit overtreft onze verwachtingen van oversized kinderboerderij. Een deel lijkt wel op de Apenheul met los slingerende apen in de bomen. Verder veel kikkers, amfibieën, reptielen, en een hal met vleerhonden. Dit is echt een volledige dierentuin, waar we de rest van de dag rondstruinen. De schildpadden die de Great Escape naspelen, zijn onze favoriet!
Durrell Wildlife Park


Durrell Wildlife Park


Durrell Wildlife Park


Durrell Wildlife Park


Durrell Wildlife Park


Durrell Wildlife ParkDurrell Wildlife Park


Durrell Wildlife Park


Durrell Wildlife Park


Durrell Wildlife Park


Durrell Wildlife Park
We rijden een stukje over het eiland, aan de zuidkant langs een prachtige baai met een weg die qua drukte meer weg heeft van de A10 tijdens de spits. We staan hier bijna 3 kwartier in de file.. Voor een klein eiland als dit is er enorm veel verkeer, wat een drukte hier. Gelukkig blijkt dit, naast hoofdstad St. Helier, het drukste stukje Jersey te zijn. De rest van de vakantie hebben we dit deel dan ook zo veel mogelijk vermeden.

Aan het eind van middag gaan we richting B&B, centraal op het eiland, waar we inchecken. Veel is er in dit dorpje niet te doen, er is welgeteld 1 kroeg waar we ook een hapje eten. Al snel maken we kennis met de vlotte eigenaresse Annet, de stamgasten en de gedeprimeerd uitziende kok, Iain. Alhoewel hij nooit door de voorrondes van Masterchef zou komen, is hij wel inspiratie voor Aarjens tekentalent.


Na een fantastisch ontbijt gaan we richting het stille noord-westen van het eiland. De Kanaaleilanden zijn in WOII lange tijd bezet geweest door de Duitsers. De Kanaaleilanden zijn volgebouwd met verdedigingswerken, omdat de bezetters hadden gehoopt op een tegenaanval van de Engelsen. Dit was echter niet het geval, aangezien er begin van de oorlog al in het geheim besloten was door Engeland dat de eilanden geen strategisch belang dienden. Doordat hier nooit is gevochten zijn veel van de bouwwerken nog in redelijk tot goede staat. Zo ook Battery Moltke, waarvan de kanonnen na de oorlog wel in zee gedumpt zijn, maar in de jaren 90 weer zijn opgevist en hersteld in oude staat.
Moltke Battery
 Verder langs de kliffen van Les Landes komen we bij Le Pinnacle, een grote rotspiek.
Le Pinnacle


Le Pinnacle
En nog even verder komen we bij een gebouw wat de hele wandeling al in zicht is, een Duitse uitkijktoren waarvan er meerdere staan over de Kanaaleilanden verspreid.
Duitse toren in de verte


Duitse uitkijktoren


Duitse uitkijktoren
Even verder ligt nog een deel van een oude Duitse bunker. Je struikelt hier echt letterlijk en figuurlijk over de WOII-overblijfselen.


Dat dit deel geen fijn stukje kust is, blijkt wel uit het woelige water wat tegen de kliffen aan beukt. Naar beneden vallen hier is geen goed plan, maar het is wel een mooi uitzicht voor een picknick! De overblijfselen van Castle Grosnez is ook een bezoekje waar, alhoewel alleen de poort nog intact is. Verder is er niet veel van over.
Kust bij Grosnez


Castle Grosnez


Castle Grosnez
Meer landinwaarts lopen we over de heide terug richting de auto, die ongemerkt iets verder staat dan gedacht. 
Les Landes


Les Landes

Na een late lunch bij het bezoekerscentrum van Jersey Pearl bezoeken we nog het Channel Island Military Museum, gevestigd in een oude bunker. Groot is het niet, maar de ruimtes staan tjokvol objecten uit de Tweede Wereldoorlog. Bijzonder is de expositie over de oude Duitse bunkercommandant, die 50 jaar na de oorlog terugkwam en ontdekte dat 'zijn' bunker nu een museum is. Hij is nu benoemd tot ere-gast.


Channel Island Military Museum
In het toiletgebouw naast de bunker vind ik nog een verdwaasd insect, die we buiten maar lekker hebben vrijgelaten. Gratis openbare toiletten hier zijn talrijk, om de zoveel honderd meter komen we ze tegen en allemaal brandschoon en goed onderhouden met een zeepdispenser/kraan/droger in 1. Super!!!
Wollige mot
 Na een wandeling over het strand rijden we een stukje verder langs St. Ouen's Bay en komen bij La Corbière. Bij het plaatselijke restaurant strijken we neer op het terras, met prachtig uitzicht op de vuurtoren.
La Corbière

La Corbière

's Avonds hangen we lekker rozig en verbrand in de lokale kroeg. De salade bij het eten is helaas niet al te vers meer en zal ons 's avonds behoorlijk opbreken..


's Ochtends worden we langzaam wakker door de vliegtuigen die best laag over komen vliegen. Gelukkig vliegt er hier 's nachts en 's ochtends vroeg geen verkeer, dus het is een goed excuus om aan te schuiven voor alweer een geweldig ontbijt. Van Sara vernemen we dat ze de ambitie heeft om met een vriendin een soort 2 Fat Ladies op de BBC te gaan presenteren, haar kookkunsten heeft ze in ieder geval - nu de zendtijd nog!
Vanochtend gaan we eerst richting Höhlgangsanlage 8, beter bekend als de Jersey War Tunnels. Dit is een enorm ondergronds tunnelcomplex, door slavenarbeiders in opdracht van de Duitsers gebouwd. Geen foto's hier, aangezien al onze aandacht wordt opgeslokt door de tentoonstelling. Een goede mix van algemene WOII geschiedenis, lokale bezetting, machteloosheid van de eilanders, gruwelijke verhalen, maar ook de menselijkheid van Duitse soldaten waarvan de meeste hier ook niet voor hun lol zaten. Mooi gedaan!
Aan de deur hangt een waarschuwing: draag warme kleding. Alhoewel het buiten zweten is, ben ik blij dat ik een lange broek aan heb en mijn korte broek in de auto heb laten liggen. In de tunnels is het zo'n 15 graden en van de atmosfeer die er hangt krijg je het niet bepaald warm.

Na een paar uur komen we weer bij de uitgang en besluiten we lekker zon en strand op te zoeken. We gaan noordwaarts richting Greve De Lecq. In tegenstelling tot St. Ouen's Bay waar we gister een lading jonge surfers zagen, is dit meer een strand voor de rustzoekende oudere. Totaal niet verkeerd! We settelen onszelf op een rots en liggen lekker lui in het zonnetje te genieten van de omgeving.
Greve De Lecq

Na een tijdje hebben we het hier wel weer gezien, het lokale eethuisje zit stampvol dus we vertrekken oostwaarts om ergens te gaan eten. We komen via een imposant haarspeldcircuit uit bij Bouley Bay. Hier is het heerlijk eten op het dakterras van het Waters Edge Hotel. We dalen nog een stukje af naar het kiezelstrand en onder het genot van een ijsje is het hier ook heel goed uit te houden!
Bouley Bay

Bouley Bay
Bouley Bay

Aan het eind van de middag gaan we weer richting het relaxte surfstrand van St. Ouen's Bay. Je zit hier recht onder de aanvliegroute van het vliegveld en met grote regelmaat komen er vluchten binnen. Mooi om te zien. 
Inkomende vliegtuigen over St. Ouen's Bay

St. Ouen's Bay

Pootjebaden :)

Aangezien het eten gister niet zo lekker is gevallen, gaan we op zoek naar eens iets anders dan de dorpskroeg, waar we later die avond nog wel zullen uitkomen voor een pint. We besluiten om de strandtent van St. Ouen's Bay over te slaan, een wachttijd van meer dan 30 minuten voor alleen al een tafeltje is ons iets te lang met een knorrende maag. We komen weer uit bij het restaurant bij La Corbière, en diner met zo'n uitzicht is zeker niet verkeerd, toch?

La CorbièreWe worden wat katerig wakker - de kroeg was gisteravond erg gezellig! Wat een maffe figuren in dit dorp hier, rijp voor een Britse comedyserie - are you local?
Vanochtend maken we eerst een wandeling om Val de la Mare Reservoir, een stuwmeer waar een deel van het drinkwater van Jersey vandaan komt. Het is een mooie wandeling door bos, onder de stuwdam door weer terug naar boven langs het meer.
Val de la Mare Reservoir stuwdam

Val de la Mare Reservoir stuwdam

Libelle

Val de la Mare Reservoir

Val de la Mare Reservoir

We vervolgen onze weg richting kriskros over het eiland om maar weer eens strand te gaan wandelen. Bij Gorey op het strand aan de oostkust hebben we weliswaar mooi uitzicht op Mont Orgueil castle, maar het zand is hier scherp als glas en geen aanrader voor blote voeten.
Mont Orgueil
 En dan.. maar weer terug om te relaxen op ons favoriete zachte strand van St. Ouen! Heerlijk luieren en kijken hoe de surfers zich door/over de golven bewegen.
St Ouen beach

St Ouen beach

St Ouen beach

St Ouen beach

St Ouen beach
 We proberen nog een voor ons nieuw stukje van het eiland te rijden, maar door de verkeersdrukte is dat hier geen pretje. Ook begint vandaag Jersey Live, een groot festival waardoor veel wegen zijn afgesloten en het nog drukker is.

We hebben nog wat tijd over voor het Pallot Heritage Steam Museum. Een grote hal vol met de meest uiteenlopende dingen, stoommachines, oude auto's, landbouwwerktuigen, muziekinstrumenten, en buiten zelfs een heuse spoorbaan. Onze opa's zouden hier enorm van genoten hebben, en wij vinden het stiekem ook wel erg leuk, lekker kneuterig met die keiharde hammondorgel muziek die door de hal heen schalt.
Pallot Heritage Steam Museum

Pallot Heritage Steam Museum

Pallot Heritage Steam Museum

Pallot Heritage Steam Museum

Pallot Heritage Steam Museum

Pallot Heritage Steam Museum
 Als laatste bezoeken we de Faldouet Dolmen, een eeuwenoud graf.
Faldouet Dolmen
 Onze laatste avond brengen we weer door bij Annet in de kroeg, die ons vertelt dat Guernsey, waar ze vandaan komt, nog meer auto's heeft - meer wielen dan inwoners. We vrezen het ergste. Morgenochtend vroeg vertrekken we naar Guernsey...

Geen opmerkingen:

Een reactie posten